İklim bilimi üzerine çalışmalar yapan ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Berkeley Earth, şehirlerde yaşanan hava kirliliğinin bir günde insanların kaç sigara içmesine bedel olduğunu hesaplıyor.
Hava kirliliğini ortaya seren Dünya Sigara Haritası 3 bin şehir incelenerek ve Berkeley Earth’ün hesaplaması kullanılarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ortaya çıkarıldı.
Türkiye’nin hava kirliliği açısından en geride olan illeri BBC Türkçe’nin aktardığı hesaplamaya göre Batman, Hakkari ve Gaziantep olarak belirlendi. Bu şehirlerde yaşayanlar hava kirliliği yüzünden günde 3 sigaradan fazla içmiş sayılıyor.
İstanbul’da yaşayanlar hava kirliliğinden dolayı günde ortalama 1.51 sigara içmiş sayılıyor.
Akciğer kanseri ya da astım gibi hastalıklara yol açan PM2.5 olarak adlandırılan parçacıkları solumak zorunda kaldığımızdan hava kirliliği son derece tehlikeli bir durum arz ediyor. Belli bir alan içinde 2.5 mikrometreden daha küçük parçacıklar bulunuyorsa bunlar özellikle akciğere nüfus edebildiği için daha da tehlikeli oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bir metreküp içinde 25 mikrogram ölçüsünden daha fazla orandaki hava kirliliği sağlık için zararlı kabul ediliyor.
Berkeley Earth’ün verilerine göre bir metreküp içinde 21.6 mikrogram ölçüsünde parçacık solumak sağlık açısından bir sigarayla eşdeğer zarara yol açıyor.
Kaynak: Şehirlerdeki Hava Krililiği Yüzünden, Günde Kaç Tane Sigara İçmiş Sayılıyoruz?
Peki Ankara’da hava kirliliğinden dolayı günde ortalama kaç sigara içmiş sayılıyoruz? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Ankara’da yaşayanlar hava kirliliğinden dolayı günde ortalama 1.35 sigara içmiş sayılıyor.
Saygılarımızla,
Respilon Türkiye